Oncologie

Voor wie is het?

Mensen met de diagnose kanker die nu medisch behandelingen ondergaan of aansluitend aan de medische behandelingen. In elke fase ( curatieve(herstel) fase, palliatieve fase en terminale fase) kan behandeling plaatsvinden.

Wat is het?

De behandeling en begeleiding  is gericht op de gevolgen van de ziekte zelf en op de gevolgen van de medische behandelingen zoals een operatie, chemotherapie, radiotherapie en hormoontherapie. Deze gevolgen kunnen liggen op het lichamelijke, geestelijke en/of sociale vlak. Klachten zoals  pijn, vermoeidheid , verminderde spierfunctie en conditie komen vaak voor.

Hoe werkt het?

De patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologie fysiotherapeut  kan hierbij een ondersteunende rol vervullen en/of als coach in dit proces functioneren. Bewegen en leren belasten staan  hierbij centraal.

Wat is het doel?

Bewegen heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven. Verder kan bewegen een bijdrage leveren voor het herstel van belastbaarheid ( weerbaarheid) en terugkeer in het arbeidsproces.