Fysiotherapie

Voor wie is het? De fysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen van het menselijk lichaam. Hij behandelt patiënten die belemmerd worden bij het bewegen waardoor (dagelijkse) activiteiten niet of met moeite gedaan kunnen worden. Activiteiten zoals zelfzorg, hobby’s, werk en sport.

Wat is het? De oorzaak van de belemmeringen zijn vaak klachten van gewrichten (kapsels en banden), pezen, spieren en zenuwen. Echter ook voor spanningsgerelateerde klachten, ademhalingsklachten en bekkenbodemklachten kunt u bij de fysiotherapeut terecht.

Hoe werkt het? De fysiotherapeut behandelt patiënten individueel of in groepsverband. Tijdens de eerste afspraak wordt begonnen met een vraaggesprek (anamnese) waarbij uw klachten in kaart worden gebracht. Na dit vraaggesprek wordt een fysiotherapeutisch onderzoek uitgevoerd, waarna de fysiotherapeut samen met u het behandelplan zal opstellen. Bij het opstellen van het behandelplan wordt gekeken naar uw mogelijkheden, wensen en lichamelijke situatie. Elke patiënt is anders, dus het behandelplan kan ook bij elke patiënt anders zijn. De behandelmogelijkheden waar de fysiotherapeut mee werkt zijn: mobilisatietechnieken, taping, massage, oefentherapie, uitleg en advies en instructie van oefeningen voor thuis. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook gebruikmaken van fitnessapparatuur. Indien nodig kan de fysiotherapeut ook aan huis komen, dit gebeurd alleen als de patiënt niet in staat is naar de praktijk te komen.

Wat is het doel? De behandeling is vaak gericht op het wegnemen of verminderen van de klachten waardoor de (dagelijkse) activiteiten weer goed gedaan kunnen worden. Echter kan de behandeling ook gericht zijn op het voorkomen van klachten of het behouden van de mogelijkheden.